15th European Orchid Congress - Budapešť (reportáž)
Pavel Heger
   Již mnoho vody proteklo korytem Dunaje od doby, kdy se v Budapešti, městě vystavěném a jeho březích, uskutečnil patnáctý ročník evropské výstavy orchidejí – 15th European Orchid Congress. Výstava konaná ve dnech 12. – 15. 4 2012 se z historického pohledu měla stát jakýmsi milníkem. Od roku 1967, kdy se evropské výstavy v pravidelných tříletých intervalech pořádají, to totiž bylo poprvé, co se pořadatelem stala země bývalého východního bloku (tedy nepočítáme-li 14. ročník konaný v roce 2009 v Drážďanech).

   Pořadatelství bylo Maďarsku přiklepnuto ještě v době nedušeného optimismu z trvalého hospodářského růstu. Než však na vlastní akci došlo, situace se jak známo radikálně změnila. Koupěschopnost obyvatelstva výrazně poklesla a obavy z budoucího vývoje už tak špatnou situaci ještě ztížily. Pořadatelé ještě těsně před akcí lákali na show zprostředkovanou více jak stovkou vystavovatelů i přes skutečnost, že oficiálním seznam vystavovatelů ještě těsně před začátkem čítal přibližně polovinu inzerovaného množství. Navíc část z těchto firem neměla s živými rostlinami nebo orchidejemi vůbec co do činění a nabízely šperky nebo zájezdy.

   Pro německé firmy, které tvoří hybnou sílu evropského obchodu s orchidejemi, byla akce příliš vzdálená a příliš na východ a proto byla z jejich strany zřejmě vyhodnocena jako značně riziková. Jejich čest tak hájilo pouhých 5 zavedených firem (Kopf, Currlin, Wössner, Tonn a Röllke). Evropské prodejce pak mimo několika domácích firem a pěstitelů zastupovali jednotliví prodejci z Belgie, Francie a Itálie. Asie se prezentovala 6 firmami z Taiwanu a jižní Amerika 8 prodejci z Argentiny, Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru a Peru.

   Při takových předem známých výchozích podmínkách by bylo bláhové očekávat, že se EOC v Budapešti svým rozsahem vyrovná předcházejícím výstavám konaným například v roce 2006 v Padově nebo v roce 2009 v Drážďanech. Před začátkem vlastní akce tedy nezbývalo než věřit, že se pořadatelům podaří chybějící kvantitu alespoň částečně nahradit kvalitou a připravit opravdovou, i když poněkud komorní show, za kterou bude mít smysl cestovat i těch několik set kilometrů, které museli vážit návštěvníci třeba z České republiky.

   Díky minimálnímu očekávání mohu za sebe konstatovat, že jsem byl s výstavou spokojený. Ve výstavní hale Syma event centre v centru Budapešti bylo co obdivovat jak mezi nápaditými a bohatými expozicemi, neotřelými aranžemi tak i mezi úchvatnými rostlinami. Hlavní cenu výstavy „Grand Champion Plant“ získalo robustní a vznešeně vyhlížející Paphiopedilum Wössner Black Wings (rothschildianum x anitum) prezentované renomovanou německou firmou Wössner Orchideen, přičemž toto vítězné křížení registroval majitel firmy Franz Glanz v roce 2009.

   Výstava však byla velkým zklamáním především pro zámořské prodejce. Nízké prodeje na počátku výstavy je vedly k postupnému snižování nasazených cen a velké ochotě ke smlouvání. Nejlepší možnosti k nákupu tedy byly v poslední den výstavy, neboť to byla poslední možnost, jak se nabízeného zboží zbavit. Odvoz zpět za oceán by ceny rostlin mnohonásobně zvýšil a staly by se tak prakticky neprodejné. Paradoxně tedy mohlo dojít k situaci, kdy evropské firmy domů odvážely více rostlin než přivezly. Po ukončení výstavy totiž výhodně vykoupily neprodané zboží asijských kolegů.

   Otázkou však v tuto chvíli zůstává, do jaké míry byla pošramocena pověst evropských výstav a kolik firem bude ochotno se zúčastnit následujícího, v pořadí již 16. ročníku, který se bude v roce 2015 konat opět téměř na dohled od našich hranic – ve Vídni.


Pleione x barbarae Pleione yunnanensis Cymbidium goeringii 'Setsugekka' Cymbidium floribundum 'Rigoletto'
Sarcochilus x fitzhart expozice Orquideas del Valle Paphiopedilum bullenianum Paphiopedilum Kevin Porter
Lycaste skinneri Brassavola cordata expozice Floralia Expozice Marczika
Expozice Marczika Guarianthe skinneri expozice botanické zahrady Mnichov Dendrobium parishii
Catasetum planiceps expozice vídeňského orchidejářského spolku expozice Arpophyllum giganteum
expozice expozice expozice expozice
Phragmipedium Hanne Popow Dendrobium jenkinsii Masdevalia veitchiana Dendrobium chrysotoxum
Paphiopedilum hybrid expozice Psychopsis Mariposa expozice
Cymbidium hybrid Cypripedium japonicum Cymbidium hybrid Lycaste?
Disa uniflora + hybridy Disa uniflora Serapias sp. Phragmipedium hybrid
Phragmipedium x colombianum Paphiopedilum Saint Swithin „Grand Champion Plant“ - Paphiopedilum Wössner Black Wings (rothschildianum x anitum) expozice Wossner