Internationale orchideen-welt 2012
Pavel Heger
   Uff a máme to za sebou, může si oddechnout každý návštěvník předvelikonočního orchidejového šílenství v Drážďanech. Proč oddechnout? A proč vlastně mluvím o šílenství, když se jednalo o akci na kterou se (předpokládám) všichni zúčastnění několik měsíců tak těšili a připravovali? Právě pro ty horečné přípravy, hledání ceníků, procházení nabídek, někdy složité komunikaci se zámořskými firmami, pro očekávání, bude-li k v prodeji ta či ona vysněná kytka, pro nával u pokladen nebo u stánků, pro stovky kilometrů strávených cestou tam a zase zpět a dokonce i pro tu bezradnost s nastavením fotoaparátu, při touze odnést si ze ztemnělé haly s roztříštěným a různobarevným osvětlením alespoň několik slušných fotek. Ale přes to všechno, i když to tak možná dle prvních slov nevypadá, jsou pocity z výstavy opravdu více než pozitivní.

   Německý orchidejářský spolek (D.O.G.) udělal opět obrovský kus poctivé práce, aby svůj klenot nablýskal ještě o něco lépe než v předchozích letech. Dokonce do pořadatelského týmu draftoval českého zástupce Jana Zimu, který bezpočtu návštěvníkům z České republiky pomáhal v bludišti mezi stánky i při překonávání jazykové bariéry s prodejci nejen z Evropy, ale také z Jižní Ameriky či jihovýchodní Asie. Ke slyšení tak kromě němčiny, češtiny a polštiny, byla také angličtina či španělština a jistě i mnohé další jazyky.

   Na 62 vystavovatelů a prodejců přivezlo mnohdy opravdové skvosty: vzácné botanické rarity (Paphiopedilum micranthum alba), extrémně silné a bohatě nakvetlé běžnější druhy (Cattleya intermedia coerulea či Sophronitis coccinea), nádherné hybridní rostliny (tentokráte převážně mezirodových křížení se základem v rodu Lycaste) a nelze zapomenout ani na vcelku nenápadné, ale dozajista ne méně pozoruhodné evropské (Orchis italica, Anacamptis longicornu) či australské (Diuris corymbosa) terestrické druhy. Na své si přišel zkrátka každý.

   Pokud snad existuje ještě někdo, kdo s návštěvou této akce během předvelikonočního víkendu v roce 2013 váhá, tak vřele doporučuji, aby odhodil všechny rozpaky a výmluvy a termín si v dostatečném předstihu zablokoval. Myslím, že všechny následující roky už o jiné akce, než je Orchideen-welt, stát nebude;o)

Dendrochilum cobbianum Coelogyne sp. Oestredella centradenia expozice
expozice Paphiopedilum villosum alba Paphiopedilum helenae alba expozice
Cattleya intermedia coerulea expozice Orchis italica Anacamptis papillionacea
Anacamptis morio longicornu expozice Oncidium nanum Angulocaste Olympus 'Rex'
expozice Paphiopedilum micranthum alba expozice Glanz