Orchideje na Kypru (16. - 23. 3. 2013)
Ivo Dostál, Stanislav Gloc, Pavel Heger
   Tento krásný ostrov navštívila již řada orchidejářů před námi a mnozí i několikrát. Není ani divu, protože je řada důvodů, proč Kypr navštívit. Sezona květu orchidejí začíná oproti našim poměrům hodně brzo a navíc zde rostou mnohé druhy, které jen tak někde neuvidíme. A přidá-li se snadná letecká dostupnost v každé roční době a touha po jarním středomořském ovzduší, tak není co řešit. I my jsme tedy neodolali a vydali se v půli března nízkonákladovým letem společnosti Wizz Air z Budapešti (cesta tam a zpět 4 130,- Kč) do Larnaky. Sice jsme málem odlet i přes dostatečnou časovou rezervu kvůli mimořádné sněhové kalamitě a několikametrovým závějím na dálnici v Maďarsku zmeškali, ale to bylo jediné vážné úskalí, co nás při této cestě potkalo. Svou základnu jsme si vybudovali v malém hotýlku v Limassolu, odkud jsme paprskovitě vyjížděli na všechny strany a odkud to nebylo nikam příliš daleko. Přiletěli jsme do deště a i do prvého rána nás vítala duha, ale mimo ještě jeden krátký silnější déšť během pobytu bylo dále už polojasno až jasno. To však neznamenalo, že by bylo příliš horko, skoro vždy se hodil svetr či bunda a nebylo to tím, že by slunce nehřálo, ale díky chladnému větru.

   Kypr je na orchideje poměrně bohatý. Rozsáhlé a neustále se rozšiřující oblasti kulturní krajiny sice mnohdy přirozená místa výskytu postupně likvidují, přesto ještě není problém vhodné lokality najít. A mnohdy jsou bohaté nejen co do počtu jedinců, ale i druhů. Díky pečlivé přípravě a také díky Standovým zkušenostem z předchozích návštěv jsme měli dostatečné množství pamětihodných a zaručených lokalit, které nešlo vynechat, přesto však jsme si řadu nových lokalit našli při křižování ostrova vypůjčeným autem sami.

   Výškové rozpětí kyperské krajiny je od hladiny moře až po 1952 m n. m. (vrchol Olympos v pohoří Troodos). Rozmanitost geologického podloží (vápence, opuky, hadce, andezity aj.) vytváří na ostrově velkém 240 x 110 km řadu rozmanitých biotopů. K těm nejzajímavějším patří třeba okolí dvou přímořských solných jezer, kde v jejich blízkosti roste množství krásných druhů nejen orchidejí, stejně jako řídké borové lesy u města Pegeia či prudké křovinaté stráně u Gerasy. K nezapomenutelným místům patří také pohoří Troodos, sice ani ne tak kvůli množství druhů orchidejí, jimž vévodí endemický Orchis troodi, ale třeba i pro cedrové lesy rovněž endemického cedru krátkolistého (Cedrus brevifolia) nebo kvůli nádhernému klášteru Kykkos či vodopádu Kaledonia s místně silně ohroženou tučnicí Pinguicula crystallina. Žel z jižní strany tohoto lesnatého pohoří stoupá rychle osídlenost v podobě letních sídel až do nejvyšších poloh se vším negativním, co to přináší. Zmiňovaný endemický cedr krátkolistý, jež je někdy považován za varietu cedru libanonského, je opravdu jiný a také úctyhodný, ale přece jenom ošlehaní jedinci cedru atlaského či libanonského, které jsme měli možnost vidět na našich cestách v Maroku a Turecku, jsou impozantnější. Zatím co jsou v jiných středomořských zemích nejčastěji pěstované olivy, tak na Kypru převládají rohovníky (Ceratonia), což je známý svatojánský chléb, jehož zdužnatělé lusky slouží jako potrava pro domácí zvířectvo a lidé z něho vyrábějí např. sladkou pochutinu karob a z váhy jeho semen vznikla váhová jednotka karát. A o jeho oblibě svědčí i muzeum karobu, jehož návštěvu jsme si však nechali na příště.

   V době naší návštěvy bylo na Kypru jaro v plném proudu, v plném květu byly např. známé krásně žlutě kvetoucí obrovské ferruly, mimosy, Levandula stocheas, cisty apod. Společným jmenovatelem při našem putování byl sice dostatek motýlů - otakárků, pestrokřídleců, bělásků, baboček, ale ptactva bylo vidět pramálo. Mimo orebice jsme ještě častěji potkali poštolky jižní, ale ani kupříkladu na tak příhodných stanovištích, jako byla solná jezera s okolím rákosin a bažin, jsme mimo páru pisil čáponohých neviděli a neslyšeli nic. Až v letošním červencovém čísle časopisu National Geografic se dalo dočíst, že lov veškerého ptactva je na Kypru (a ten patří také do EU) národní vášní. Kypřané loví a všemi způsoby. Nejen střelbou, do sítí, ale i na lep (!). Dílem je to na jídlo a dílem jen pro zábavu a žel není to jen tam, ale v celém Středomoří.

   A ač jsme přijeli hlavně kvůli orchidejím, přece jen jsme navštívili pár památek, jako antickou lokalitu Kourion, již zmíněný klášter Kykkos, klášter Stavrovouni vysoko se vypínající nad okolní krajinou. Jen jsme u něho nenašli chameleona jako naši kolegové v roce 2010. Samostatnou kapitolou byla i naše návštěva čtvrtého nejposvátnějšího místa islámu, což je mešita Hala Sultan Tekke. Ta byla postavena na místě, kde spadla teta proroka Mohameda z mezka a při tom pádu zemřela. Jak málo stačí, aby vzniklo tak uctívané a současně nádherné místo, krásně zasazené do krajiny poblíž jednoho ze jmenovaných solných jezer.

   Pokud by Vás nic z toho všeho nenalákalo k návštěvě Kypru, tak jako pravověrné orchidejáře Vás určitě uspokojí třeba jmenovaný Orchis troodi nebo také endemický a nádherný Ophrys kotschyi či málo vídaný, velký Epipactis veratrifolia, v květu podobný Cymbidiím. A takový statný žlutě kvetoucí Orchis punctulata se dal někdy najít i podle zvláštní vanilkové vůně, která se šířila daleko od místa jeho výskytu. Rovněž veliké exempláře Ophrys apifera i s var. bicolor se asi tak hned někde neuvidí. Přiložený seznam našich nálezů ale určitě řekne více. A příliš neváhejte, Kypr je velmi oblíbený u Rusů a už nyní je ruština jednou z nejpoužívanějších řečí. Tak než jej zcela obsadí.


Serapias bergonii Anacamptis collina Dipotamos Ophrys flavomarginata
Ophrys iricolor Ophrys iricolor Serapias bergonii Ophrys cinereophyla
Ophrys mammosa Orchis punctulata Tochni Ophrys mammosa
Arum dioscoridis Ophrys israelitica Ophrys mammosa Ophrys mammosa
Ophrys mammosa Ophrys galilaea Ophrys umbilicata Pano Lefkara
Pano Lefkara Pano Lefkara Kato Drys Ferula assafoetida
Ophrys umbilicata Ophrys umbilicata Ophrys levantina Ophrys levantina
Ophrys cinereophyla Ophrys levantina Ophrys cinereophyla Ophrys iricolor
Mathikoloni Ophrys flavomarginata Orchis punctulata Orchis punctulata
Mathikoloni Anacamptis syriaca Anacamptis syriaca Orchis simia
Orchis sezikiana Orchis sezikiana Orchis sezikiana Orchis sezikiana
Ophrys lapethica Ophrys lapethica Orchis italica Ophrys levantina
Orchis italica Gerasa Ophrys mammosa Orchis troodi
Dactylorhiza romana Dactylorhiza romana Dactylorhiza romana Orchis troodi
Anacamptis laxiflora Ophrys attica Serapias aphroditae Serapias aphroditae
Ophrys mammosa Ophrys levantina x elegans Ophrys levantina x elegans Ophrys levantina x elegans
Ophrys elegans Neotinea maculata agama
Adiantum capillus-veneris Avakas Avakas Avakas
Avakas Avakas Ophrys mammosa x elegans Ophrys mammosa x elegans
Ophrys mammosa x elegans Ophrys bormuelleri Ophrys bormuelleri Serapias levantina
Serapias levantina Ophrys bormuelleri Platanthera holmboei Kalidonia falls
Kalidonia falls Kalidonia falls Pinguicula crystallina Kykkos
Kykkos Orchis troodi Cedrové údolí Ophrys kotschyi
Ophrys kotschyi Ophrys apifera Ophrys bicolor Ophrys kotschyi
Epipactis veratrifolia Epipactis veratrifolia Kourion Serapias
Ophrys bormuelleri Serapias levantina Anacamptis fragrans Ophrys hybrid
Ophrys umbilicata Ophrys umbilicata Ophrys umbilicata Ophrys umbilicata
Orchis x apollinaris Orchis x apollinaris Orchis x apollinaris Orchis simia
Ophrys umbilicata Ophrys mammosa Serapias bergonii Serapias bergonii
Ophrys elegans Delikipos Stavrovouni Stavrovouni
Stavrovouni Stavrovouni Ophrys kotschyi Ophrys kotschyi
Alethriko Hala Sultan Tekkes Larnaka - salt lake Limassol
Gerasa Kato Drys Ophrys kotschyi Ophrys levantina x elegans
Ophrys mammosa x elegans Orchis x apollinaris Himantoglossum robertianum