Skalní Laelie – nová kniha, kterou v knihkupectví nekoupíte
Pavel Heger
   Na přelomu října a listopadu letošního roku došlo k realizaci (na české poměry) nevídaného projektu. Dlouholetý brněnský pěstitel orchidejí Vojtěch Šmajer totiž ve vlastním téměř minimalistickém nákladu vydal první ryze českou monografii určité skupiny orchidejí.

   Autor publikace se pěstování orchidejím (převážně rodům Cattleya, Laelia a dalším příbuzným ze subtribu Lealinae) věnuje více jak 30 let. V posledních letech svou pozornost soustředil na skupinu skalních l aelií rostoucích (až na jedinou výjimku, jejíž výskyt přesahuje do Argentiny a Bolívie) v Brazílii. Tato skupina orchidejí, charakteristická kompaktním vzrůstem, sukulentním habitem a zářivými květy, si především právě pro tyto vlastnosti mezi pěstiteli v posledních letech vydobývá stále větší pozornosti. Tím roste (především pro začínající pěstitele) potřeba přístupu k relevantním informacím o pěstování, nejlépe v podmínkách, které mají běžně k dispozici. A přesně takovým zdrojem informací kniha „Skalní Laelie – rupicolous Laelias“ je.

   Přehledným a srozumitelným způsobem totiž nejen seznamuje s přirozenými podmínkami této skupiny orchidejí na přírodních stanovištích, ale také je doplňuje o podstatné informace, jak je pěstovat v podmínkách České republiky například na okenním parapetu. Současně také čtenáře seznamuje s poněkud překotným vývojem v nomenklatuře rupikol, učí ho rozlišovat jednotlivé druhy na základě charakteristických znaků v květních diagramech a rovněž také přináší důležité informace o tom, jak a kde tyto rostliny získat. Drtivá část publikace se věnuje popisu jednotlivých taxonů (celkem obsahuje popis 53 druhů), popisu jejich výskytu a charakteristických nároků, známých variet, forem či křížení. Samozřejmostí jsou četné barevné fotografie květů, habitu, z kultury i z přirozených stanovišť.

   Jak již bylo zmíněno v úvodu článku, kniha byla vydána vlastním nákladem ve formátu A5 a to na první pohled v zanedbatelném počtu 50 kusů. Způsob tisku, který autor zvolil, však v případě vyššího zájmu umožňuje prakticky kdykoliv další dotisk. Jedinou pihou na kráse této u nás ojedinělé publikace jsou, dle mého názoru, občasné drobné nedostatky v grafické úpravě. Uvážíme-li však, že obsah je v tomto případě pro čtenáře mnohem důležitější než forma, věřím, že tato poznámka bude pro drtivou většinu potencionálních čtenářů zcela okrajová. Nezbývá mi proto, než doporučit tuto knihu každému, kdo se skalními laeliemi začíná, má s jejich pěstováním potíže nebo se do jejich pěstování teprve chystá pustit. Zájemci o knihu si pro podrobnější informace mohou napsat nebo ji přímo objednat na e-mailové adrese: vsmajer@volny.cz

přední strana obálky
zadní strana obálky