8. Orchideen- und Tillandsienschau
Pavel Heger
   První letošní výstavy jsou za námi a mnohé další budou v rychlém sledu následovat. Věřím, že mnozí z vás se nechali zlákat krátkou pozvánkou a avizovanou výstavu ve Vídni navštívili osobně. Pro Ty, kterým to letos z nějakého důvodu nevyšlo, přináším z rezervních skleníků městské květinové zahrady pár svých postřehů a také fotografií.

   Již první okamžiky po otevření výstavy pro veřejnost napovídaly, že si akce u příznivců orchidejí vydobývá stále významnější postavení. Davy lidí se z dlouhé, ale rychle postupující fronty u pokladen přesouvaly do skleníků a v některých chvílích téměř ucpávaly vstupní partie v okolí prvních aranží a stánků. Pořadatelé zřejmě díky zkušenostem z předcházejících ročníků upustili od členitějšího pojetí expozic propojených různými mostky či zúženími a dali přednost maximálnímu prostoru pro návštěvníky v podobě širokého rovného „bulváru“. Tento „ústupek“ ve prospěch určitého pohodlí přihlížejících (a možná také ve prospěch bezpečí vystavených exponátů) se však podle mého názoru podepsal na snížení atraktivity celkového dojmu z výstavy. Z počátku mne hlavně díky rostoucímu počtu jak prodávajících tak pozorujících ovládal pocit, že výstava pomalu začíná přerůstat možnosti, které jí poskytují konečné prostory skleníku. Všechny smíšené pocity však byly vytěsněny poté, co jsem se zcela ponořil mezi regály nabízených rostlin a dlouze zkoumal mnohé pečlivě připravené expozice. Z přibližně 15 oddělených výstavních ploch pak bezesporu vyčnívaly expozice rakouských zahradnictví Zinterhof a Handelbauer, daleko zářící vitrína s rudými sophronitisy nebo kupříkladu moderní pojetí plné skla, zrcadel a kovových konstrukcí v instalaci brněnského arboreta MZLU. Oblíbenost netradičního pojetí potvrdila i jedna postarší paní, která svoji kolegyni doslova táhla bez zastavení až k expozici MZLU a pro Vídeň netypickou řečí nadšeně pronesla: „…and this is my favourite…“.

   Bohatý prodejní sortiment byl převážně tvořen komerčními hybridy rodů Phalaenopsis, Paphiopedilum, Cymbidium či Dendrobium a to za ceny spíše vyšší, než na jaké jsme zvyklí z našich hobby velkoprodejen. Znalci ovšem našli více než dost příležitostí uspokojit svoji touhu po doplnění svých sbírek převážně o nové zajímavé rostliny především botanických druhů.

   Přes mírné počáteční rozpaky tedy výstava ve Vídni nakonec nezklamala a tak nezbývá než se těšit na shledanou při dalším ročníku nebo třeba například při Evropském orchidejářském kongresu, který se bude ve Vídni konat v roce 2015.

Tainia viridifusa Oncidium splendidum Expozice Cymbidium
Angaecum eburneum Sarcoglottis acaulis Oeceoclades saundersiana Dendrochilum longissimum
Masdevalia ignea Stenorrhychus speciosum Oncidium splendidum Paphiopedilum micranthum
Expozice Handelbauer Expozice MZLU Brno Expozice MZLU Brno Angulocaste Red Jewel
Laelia flava Expozice Blumengarten Hirschtetten Genaria diphylla Cyrtopodium
Expozice Phragmipedium besseae Paphiopedilum sangii Paphiopedilum hainanense
Rossioglossum inslayi Expozice Expozice Roellke Expozice
Expozice Zinterhof Expozice Zinterhof Expozice Sophronitis
Bulbophyllum purpureorhachis ? Bulbophyllum purpureorhachis